Подорожчали гриби, риба, сир, молочні продукти та цукор

З початку Великого посту 27 лютого в Україні вже зросла вартість продуктів, які дозволено вживати вірянам, зокрема, подорожчали гриби і риба. Також зростуть ціни на сир, молочні продукти та цукор. Про це пише видання Сегодня.

За словами аналітика Української аграрної конфедерації Дмитра Дейни, причиною підвищення цін на гриби стало зростання попиту.

«Взимку кілограм печериць коштував до 25 гривень, а зараз – до 45, адже гриби беруть ті, хто не їсть м’ясо. Великий піст – головний двигун цін, тому поступового здешевлення грибів до 30 грн./кг не варто очікувати раніше ніж через півтора місяця», – зазначив він.

За словами експертів, риба подорожчала через зниження пропозиції, зокрема, було зафіксовано падіння вилову ставкової риби.

«Ціни на неї піднялися за лютий на 45%, або до 50 грн. за кіло карася, 60 грн. – за кіло коропа. У піст роздріб намагається заробити, тому карась може подорожчати до 60 грн., короп – до 70-75 гр.», – кажуть фахівці.

Українські виробники також говорять про зростання цін на молочні продукти.

«На підвищення вплинули внутрішні і зовнішні економічні фактори У першу чергу, це підвищення ціни на сировину. Наприкінці 2016 року ціна на молоко зросла на 80% в порівнянні з літом 2016-го. Плюс коливання курсу долара. Адже ціни на упаковку, заквасочні культури і вітаміни безпосередньо залежать від нього», – кажуть українські виробники молочної продукції.

Водночас цукор дорожчає через 33-кратне зростання експорту в поточному сезоні. Через це ціни на ваговий «пісок» піднялися з 15-15,2 грн./кг до 16,5-17, а на фасований – до 20-22 грн./кг.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ