Науковці з’ясували, що цукор пробуджує ракові клітини і робить пухлини агресивнішими

Надмірне споживання цукру стимулює процес розвитку ракових клітин в організмі. Про це свідчать результати дев’ятирічного дослідження науковців, пише Народна Правда.

Експеримент проводили на прикладі грибів, адже в їхніх клітинах містяться ті самі білки Ras, що і в ракових клітинах, щоправда в мутованій формі. У грибів теж спостерігається сильна «любов» до цукру.

Науковці з’ясували, що цукор пробуджує ракові клітини і робить пухлини агресивнішими. Ракові клітини швидко розщеплюють цукор з утворенням лактату, що, в свою чергу, стимулює зростання новоутворення. Розщеплення відбувається значно швидше, ніж в здорових клітинах.

Ця метаболічна аномалія відома як ефект Варбурґа. Гіперактивне споживання цукру раковими клітинами породжує замкнуте коло постійної стимуляції розвитку і зростання раку. Ця закономірність, на думку вчених, пояснює і зв’язок ефекту Варбурґа та агресивності окремих пухлин.