Фахівці спростували популярні міфи про здорове харчування

Видання elle.ua зібрало 7 найпопулярніших міфів про здорове харчування, в які досі вірять. Виявляється, великий відсоток із порад на цю тему від друзів і навіть тренерів – це вигадки, або рекламний трюк.

Молоко. Більшість вірить, що молоко корисне лише для дітей, а дорослим воно приносить лише шкоду. Проте насправді це не так. Молочні продукти насичують організм вітамінами і мікроелементами, вони є джерелом кальцію, що особливо важливо для людей похилого віку, в яких є ризик остеопорозу.

Зернові. Цей міф поширила фітнес-індустрія, а також реклама різних дієтичних продуктів. Повністю відмовлятись від злаків не можна, навіть дбаючи по фігуру. Доведено, що зернові продукти містять фітінову кислоту, яка поєднується з корисними мінералами в кишечнику та допомагає їхньому засвоєнню.

Фрукти. Цей міф варто розвіяти, якщо ви намагаєтесь схуднути. Часто, у боротьбі з калоріями, ми замінюємо інші продукти на фрукти, мовляв «вони низькокалорійні». На жаль, це не так. Більшість із них містять велику кількість фруктози. До того ж, фруктоза не дає відчуття насиченості, тож поїдаючи фрукти ми усе одно відчуваємо голод, тож їмо все більше і біль. Отож, не дивуйтесь, що обравши фруктову дієту, ви навпаки наберете кілька зайвих кілограмів.

Хліб. Це дуже популярний і небезпечний міф – якщо хочеш схуднути і добре почуватись, треба відмовитись від хліба. Насправді, таким чином ви позбавляєте організм таких вітамінів як В1, В2, В6, В9, а також харчових волокон, мінералів, що призводить до сухості і запалень на шкірі.

Крім того, хліб містить клітковину, яка регулює роботу кишківника. А сорт хліба – 8 злаків – цілий букет вітамінів: солі кальцію, фосфор, залізо, калій тощо.

Знежирені продукти. Проблема полягає у тому, що знежирені продукти насправді дуже несмачні, тому, щоб ми їх купували, виробники додають до них харчові добавки: фруктозу, кукурудзяний сироп, штучні підсолоджувачі тощо. Тому такі продукти не лише не корисні, але й небезпечні.

При цьому продукти, насичені жирами, підвищують рівень «хорошого» холестерину та знижують рівень «поганого». Тож споживати жирну їжу можна і треба, головне лише – мати міру.

Кава. Звісно, кофеїн викликає певну залежність, проте він не має ніякого шкідливого впливу на роботу серцево-судинної системи (як заведено думати). Більше того, деякі дослідження фіксують зв’язок із вживанням кави та зниженням ризику меланоми і раку грудей.

Ще один популярний міф про каву – вона «витягує» вологу з організму. Цей напій дійсно має сечогінний ефект. Але варто зважати, що рідина, споживана разом з кавою, компенсує втрату води, тому помірне вживання точно не викличе зневоднення.

Жуйка. Цей міф ми пам’ятаємо з дитинства. Жуйка – це зло, яке обов’язково призведе до виразки шлунка. Насправді жуйка може очистити поверхню зубів, освіжити дихання і, головне, стимулювати вироблення шлункового соку, що покращить травлення. Найважливіше тут не жувати її надто довго – 5-15 хвилин буде достатньо.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ