Шоколад – не єдиний продукт, що здатен підняти настрій

Низка продуктів завдяки вмісту певних вітамінів здатні не просто покращити здоров’я, але і підняти настрій. Про те, якими продуктами можна «заїдати» поганий настрій, пише Liza.

Банани. Ці фрукти містять триптофан – незамінну амінокислоту, необхідну для вироблення «гормону радості» (серотоніну). При нестачі цієї речовини, спостерігається підвищена дратівливість, порушення сну, зниження пам’яті. Наш організм не виробляє його самостійно, тому його необхідно «підгодовувати». Синтезу триптофану сприяють вітаміни групи В, вітамін С, магній і цинк, необхідно також включати в раціон продукти, що містять ці речовини (бобові, рис, яйця, злаки, фрукти).

Риба. Не менше ніж двічі на тиждень потрібно їсти тунець, сьомгу, сардини або скумбрію. Вони багаті жирними кислотами омега-3, які необхідні для подолання депресивних станів. До слова, не випадково у країнах, де жителі постійно вживають в їжу багато риби, рівень самогубств на ґрунті депресії набагато нижчий, ніж у традиційно «м’ясних» регіонах. У рибі, до речі, містяться і згаданий вище триптофан, і вітамін D.

Шоколад. Один із найпопулярніших смачних «антидепресантів», яким багато балують себе інстинктивно. Можливо, справа тут у фірмовому наповненні: і триптофан, і кофеїн, ще й теобромін, і глюкоза – все це бадьорить та допомагає включити активність.

Цитрусові. Свіжі овочі та фрукти взагалі добре компенсують нестачу вітамінів А і С в організмі. Особливо добре справляються з цим завданням морквина, помідори, гарбуз, яблука – і, звичайно, апельсини та мандарини. Вітамін С у достатку міститься в цитрусових, позбавить від нервозності і пригніченості.

Горіхи. Цей продукт містить магній, який здатен впоратися із занепокоєнням, зняти дратівливість, підвищити стійкість організму до стресових факторів. Це найважливіша мінеральна речовина, за допомогою якого він бореться зі стресом. Саме горіхи – одне з найкращих джерел магнію. Поряд із бобовими, броколі, шпинатом, гречкою та іншими крупами.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ