Учені провели несподіваний експеримент щодо користі різних сортів хліба

Ізраїльські учені довели, що користь хліба не залежить від сорту – білий він чи цільнозерновий.  Про це пише Cell Metabolism.

«Ми самі вважали, що цільнозерновий хліб корисніший для здоров’я людини та є здоровішим продуктом, але, на наш превеликий подив, ми не відзначили жодної різниці між впливом двох видів випічки на організм людини», – пояснив професор Еран Сеґал.

Науковці порівняли вплив на здоров’я людини білого хліба промислового виробництва, який вважають найбільш шкідливим, і домашнього цільнозернового, який називають найкориснішим.

Групу із 20 людей було розділено на дві частини по десятеро. Перший десяток добровольців протягом тижня споживав лише білий хліб з магазину. Інша група їла тільки домашній цільнозерновий.

Хліб має становити суттєву частину раціону добровольців обох груп, щоб результати експерименту були показовими.

Тоді учасники досліду зробили двотижневу перерву, після якої групи помінялися.

Під час експерименту дослідники помітили, що рівень цукру та холестерину у крові, стан печінки та мікрофлори кишківника, збільшення ваги було пов’язане в цілому зі споживанням хліба і не залежало від того, білий вони їли чи цільнозерновий.

Учені запевнили, що майже половина учасників експерименту мали підвищений рівень цукру тому, що споживали хліб, а не саме через сорт білого.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ