Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Минулого року Асоціація постачальників торговельних мереж виступила за внесення українського борщу до переліку нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО. Міністерство культури України підтримало цю ідею. Але для подання від нашої країни першої страви до надбань людства хотілося зрозуміти ставлення українців до національної страви та прояснити деякі питання, наприклад, яке м’ясо повинно бути в класичному рецепті українського борщу.

Компанія Research & Branding Group підтримала прагнення країни внести свою частку до надбань людства та провела в липні цього року дослідження, у якому було опитано 1801 респондента по всіх регіонах України. Майже 88% українців відповіли, що борщ є найбільш впізнаваною стравою української кухні, її візитівкою в світі. Перевагу вареникам віддали 57% наших громадян. Сало посіло третє місце з 28% голосів.
Оскільки дозволялось давати декілька відповідей, то за галушки проголосувало ще 13%, за голубці – 12%, за деруни – 6%, за пампушки з часником до борщу – майже 5%, за холодець – 4%, а котлети по-київські підтримали 2% українців. Стало зрозуміло, що борщ не має конкурентів на національній арені. Він вже й так став візитівкою нашої країни в світі, і це залишилось лише визнати на рівні ООН. Іноземців завжди пригощають борщем в Україні. По мірі того, як наші громадяни від’їжджають працювати за кордон та відкривають власні заклади харчування, українська страва буде набирати все більшу популярність та повинна стати в один ряд із французьким супом із цибулі.
Якщо придивитись до голосування за борщ у регіональному вимірі, то найбільше тих, хто вважає цю страву найбільш українською в Центрів країни – більше 92%. Найменше тих, хто віддає перевагу борщу проживає на Сході – 82%. А от вареники найбільше до душі Заходу. Саме там 65% віддало їм перевагу, у той час як на Півдні таких лише 51%. На тому ж Півдні найбільша кількість шанувальників сала – 37%, а найменша частка тих, хто вважає що сало і є національною візитівкою, проживає на Сході – 22%. Галушки підтримали на Сході – 17%, у той час як на Заході майже не розуміють що це таке, оскільки свій голос за них віддали лише 4%. Улюбленою стравою Заходу також можна вважати голубці, оскільки саме там нараховується 21% тих хто їх підтримав. А от на Сході тих, хто вважає їх стравою №1 лише 6%.
От такі кулінарні вподобання українців. Але головне щоб кожен завжди міг мати те, що він полюбляє, від борщу до домашньої ковбаски)