Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порахували вартість приготування однієї із найулюбленіших наших страв – вареників з м’ясом. Ми порівняли ціну цієї страви на початку 2017 року та станом на сьогодні.

Найбільш простий рецепт вареників з м’ясом: 300 грам яловичини, 300 грам свинини, 30 грам цибулі, 800 грамів пшеничного борошна, води 400 мл, 1 чайна ложка солі, спеції. У готові вареники для смаку додали 250 грамів сметани.

За даними офіційної статистики на 10 січня 2017 року яловичина коштувала 88 грн за 1кілограм, або 26,4 грн за 300 грамів; свинина – 72,4 грн за 1 кілограм, або 21,7 грн за 300 грамів; цибуля – 4,6 грн за 1 кілограм, або 0,1 грн за 30 грамів; борошно – 8,8 грн за 1кілограм, або 7 грн за 800 грамів; сметана – 39,5 грн за 1кілограм, або 9,8 грн за 250 грамів.

Через вісім місяців, 11 вересня 2017 року, за даними Держстату середні ціни на соціальні продукти харчування були наступні: яловичина – 109,8 грн за 1кілограм, або 33 грн за 300 грамів; свинина – 104 грн за 1 кілограм, або 31,2 грн за 300 грамів; цибуля – 6,8 грн за 1 кілограм, або 0,20 грн за 30 грамів; борошно пшеничне вищого ґатунку – 9,7 грн за 1кілограм, або 7,7 грн. за 800 грамів; сметана – 45 грн за 1 кілограм, або 11,2 грн за 250 грамів.

Таким чином, українські вареники з м’ясом та сметаною обійшлися нам станом на 10 січня 2017 року в 65 грн, а на 11 вересня 2017 року – в 83,3 грн. Таким чином, з початку року вареники з м’ясом та сметаною подорожчали на 18,3 гривні, або на 28%.
Нагадаємо, що вареники з картоплею та сметаною з початку року стали дорожчими на 3,3 грн, або на 15%.

Джерело: Олексій Дорошенко

БЕЗ КОМЕНТАРІВ