Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі інгредієнти якого варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Борщ стає наваристим і густим.

Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі.

Мало хто знає, що на честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».

Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс Біг-Мака для оцінки реальної інфляції. Простіший рецепт борщу такий: свинина – 600 грамів, картопля та буряк – по 500 грамів, капуста – 300 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 грамів.

До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Починаємо «готувати»… За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 гр., буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 гр., картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 гр., капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 гр., морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 гр., цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 гр., сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 гр. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.

За статистичними даними на 10 січня українська традиційна перша страва на початок року нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ з початку року подорожчав на 20 грн, або на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.

Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині борщ має два різновиди: «Поліський» – із в’яленими в’юнами й грибами та «Коростенський» – на сухофруктах. На Чернігівщині готують борщ із грибними «вушками» і називають його «Переяславським». Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. А за яким рецептом готуєте ви?
Смачного)

Джерело: Олексій Дорошенко