Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

Існує величезне різноманіття бутербродів – від класичних з ковбасою або сиром, до багатошарових із різних сортів м’яса, овочів, зелені та соусів або паштетів. Також бутерброд може складатися тільки з хліба й вершкового масла, а може додаватися варення або мед. Бутерброди широко розповсюджені, бо вони швидкі в приготуванні, зручні в перенесенні та не вимагають використання столових приладів.

Коли потрібно швидко перекусити, часу обмаль, а в холодильнику мінімум продуктів, то ми робимо бутерброд із вершковим маслом і ковбасою.

Асоціація постачальників торговельних мереж взяла найпоширеніший рецепт приготування бутерброда за даними власного моніторингу цін у великих містах. Починаємо готувати…

Беремо батон вагою 500 грамів, варену ковбасу – 400 грамів, вершкове масло – 100 грамів та все нарізаємо. На хліб намазуємо масло та розкладаємо ковбасу. Вийшло 12 смачних бутербродів. Якщо ви гурман, то можете їсти ковбасою вниз.

Батон, 500 г. На кінець червня 2018 року ми купували батон, за даними моніторингу Асоціації постачальників торговельних мереж у великих містах, за 11,1 грн, а за рік ціна піднялася до 14,5 грн. Подорожчання за рік склало 30%.

Варена ковбаса першого гатунку, 400 г. У червні минулого року 400 г коштували 33,8грн, а 30 червня цього року – 38,6 грн. Ціна зросла на 14%.

Вершкове масло, 100 г. 2018 р. – 18,3 грн, 2019 р. – 20,5 грн. Продається дорожче на 12%.

На кінець червня 2018 року для приготування 12 бутербродів з ковбасою ми витратили 63,2 грн, а за рік вартість зросла до 73,6 грн. А це на 16% дорожче. Кожен бутерброд виходить по 6,1 грн.

Середня заробітна плата за рік збільшилась на 17%, мінімальна на 12%, середній розмір пенсії за віком – на 14,5%. З цього можна зробити висновок, що для тих хто отримує пенсію та мінімальну оплату звичайний бутерброд став менш доступним. Споживча інфляція за цей час зросла на 8,7%. Тобто підвищення вартості бутерброда в два рази випереджало зростання інфляції в Україні.

Джерело: Олексій Дорошенко