Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Ми порахували, у скільки обійдеться пересічному українцю каструля борщу в кожній області нашої країни. Лише в третині регіонів борщ можна смакувати за вартістю менше 100 грн. Найменше витратять грошей для приготування цієї смачної страви жителі Львівщини, де каструля обійдеться в 96,6 грн. Тепер ми знаємо куди їхати за борщем) А ось мешканцям столиці прийдеться витратитись найбільше – 115,4 грн. В Україні середня вартість борщу – 103,3 грн. І це все за середньостатистичними цінами державного моніторингу.

Для приготування ми взяли найпростіший рецепт: свинина – 600гр, картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5-4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 гр.

Якщо оцінити картину у кожні й області, то перше почесне місце за Києвом – 115,4 грн. Далі регіони розташувались наступним чином: Одеська область – 110,9 грн, Харківська – 108 грн, Закарпатська – 106,4 грн, Хмельницька – 104,8 грн, Луганська – 104,4 грн, Сумська – 104,3 грн, Кіровоградська – 104,1грн, Херсонська – 103,9 грн, Полтавська – 103,5 грн, Чернігівська – 102,6 грн, Київська – 102,5 грн, Вінницька – 102,4 грн, Запорізька – 102,1 грн, Рівненська – 101,9 грн, Миколаївська і Черкаська області – по 101,5 грн, Івано-Франківська – 99,8 грн, Волинська – 99,1 грн, Донецька – 98,2 грн, Дніпропетровська і Чернівецька області – по 98,1 грн, Тернопільська – 97,6 грн, Житомирська – 97,1 грн і Львівська область – 96,6 грн.

2 жовтня 2010 року в селі Чубинське під Києвом українці встановили світовий рекорд із приготування борщу. В котлі на 5 тис літрів кулінари приготували 4 тис. літрів традиційної страви. Використали 250 кг капусти, 140 кг квасолі, 90 кг цибулі, 80 кг моркви та 27 кг солі. Чи вдалося українцям доїсти борщ – невідомо.

А вже скоро ми опублікуємо результати соціологічного дослідження щодо борщу, яке було проведено в липні компанією Research&Branding Group для Асоціації постачальників торговельних мереж. Перед тим, як подавати борщ на нематеріальну спадщину людства в ЮНЕСКО, необхідно було встановити низку питань: на якому м’ясі варити класичний борщ, яку страву українці вважають «самою» українською тощо. Борщ крокує по планеті, а натовпи іноземців приїжджають до нашої країни щоб спробувати цю страву. Це справа найближчого часу)

Джерело: Олексій Дорошенко