Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Продовжуємо досліджувати купівельну спроможність українців у найпопулярніших продуктах. Раніше ми рахували, як змінилась за останній рік можливість придбати хліб, батон, борошно, макарони та картоплю. Сьогодні черга курятини.

З січня по листопад 2018 року на середню заробітну плату можна купити курятини в середньому в Україні на 9 кг менше. Падіння купівельної спроможності складає 10%. При цьому, лише одна область з початку року може пишатися збільшенням споживання курятини – це Дніпропетровська. Мешканці цього регіону можуть дозволити собі на 1 кг цього м’яса більше на початок листопада, ніж на початку року. А найбільше падіння споживання сталося в столиці – 20 кг.

А між ними розташувались: Одеська і Рівненська області по -16 кг, Миколаївська -15 кг, Закарпатська і Хмельницька по -12 кг, Донецька і Чернівецька по -11 кг, Херсонська -10 кг, Волинська, Житомирська, Луганська і Сумська по -9 кг, Вінницька і Київська по -8 кг, Черкаська і Чернігівська по -7 кг, Харківська -6 кг, Львівська і Тернопільська по – 5кг, Запорізька -3 кг, Кіровоградська -2 кг, Івано-Франківська і Полтавська області по -1 кг.

ТОП-3 областей, у яких на початок листопада 2018 року можна придбати найбільше кілограмів курятини на середньостатистичну зарплату у регіоні виглядає наступним чином: Київ – 131 кг, Донецька область – 95 кг, Дніпропетровська – 92 кг. Трійка регіонів, у яких курятини на середню зарплату можна придбати найменше, така: Херсонська – 66 кг, Чернівецька і Чернігівська – по 67 кг. Тобто різниця між лідером по можливості споживання – Києвом і антилідером – Херсонщиною складає 65кг, майже вдвічі.

Під час ухвалення Державного бюджету 2019 року спікер парламенту Андрій Парубій заявив про те, що пріоритетом буде національна безпека та оборона. Але для того, щоб захищати необхідно знати, що захищати. Тому Україна повинна бути заможною державою з соціально орієнтованою економічною політикою, у якій буде місце кожному.

Джерело: Олексій Дорошенко