Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, де в країні найдорожчий і найдешевший м’ясний кошик. До нашого кошика увійшли по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе та тушки, сала, вареної ковбаси першого ґатунку, а також мороженої риби. Тобто всі продукти за вартістю яких слідкує Держстат.

За даними офіційної статистики, традиційно найдорожче зібрати кошик у Києві. Він обійдеться в 728 грн, а найдешевший на Тернопільщині – 595 грн. Різниця між цими регіонами становить 133 грн. Середня ціна по країні на набір із усіх видів м’яса – 650 грн, що становить майже 7% середньої зарплати, 15,6% – мінімальної заробітної плати або 22% для пенсіонера за віком. І він коштує лише 1,5% для суддів у минулому.

П’ятірка найдорожчих м’ясних регіонів така: Київ – 728 грн, Київська область – 694 грн, Чернівецька – 674 грн, Закарпатська – 673 грн і Луганська – 671 грн.

ТОП – 5 найдешевших регіонів виглядає таким чином: Тернопільщина – 595 грн, Волинь – 607 грн, Чернігівщина – 618 грн, Дніпропетровщина та Черкащина – по 624 грн.
А поміж ними розмістились наступні регіони: Одеська і Полтавська області – 654 грн, Сумська – 650 грн, Херсонська – 647 грн, Донецька – 646 грн, Миколаївська – 644 грн, Рівненська – 643 грн, Харківська – 640 грн, Івано-Франківська – 633 грн, Вінницька – 631 грн, Кіровоградська і Хмельницька – 630 грн, Запорізька – 629 грн, Львівська – 628 грн і Житомирська – 627 грн.

По кожному продукту м’ясного кошика найдорожчими та найдешевшими регіонами, за кілограм, є:
1. Яловичина.
Найдорожчий регіон – Чернівецька область із ціною 146,3 грн.
Найдешевший – Донеччина, де кілограм коштує 114,7 грн.
Різниця в ціні між цими регіонами складає 31,6 грн.
2. Свинина.
Найдорожча свинина на Закарпатті – по 122 грн.
Найдешевша в Тернопільській області – 100,1 грн.
Різниця в ціні – 21,9 грн.
3. Сало.
Найдорожче сало продається в столиці за ціною 119,2 грн за кілограм.
За найдешевшим їхати на Волинь, де воно обходиться лише по 51,8 грн.
Різниця в ціні – рекордні 67,4 грн.
4. Філе курятини.
Найдорожчий регіон – Луганщина, із ціною 113,7 грн.
Найдешевший – Дніпропетровська область, де кілограм продається по 97,3 грн.
Різниця в ціні становить 16,4 грн.
5. Тушка курятини.
Найбільше сплачують за курку в Донецькій області – 63,2 грн.
Найменше вона вартує на Дніпропетровщині – 54,2 грн.
Різниця в ціні між цими регіонами – 9 грн.
6. Ковбаса варена.
Максимальна ціна в країні спостерігається на Луганщині, де кілограм обходиться в 105,7 грн.
Мінімальна в Черкаській області – 73,2 грн.
Різниця в ціні – 32,5 грн.
7. Риба морожена.
Найдорожчий регіон – Київ, із ціною 81,7 грн.
Найдешевший – Одещина, де рибу купують по 70,5 грн.
Різниця в ціні – 11,2 грн.

Нагадаємо, що за перший квартал риба морожена подорожчала на 4,5%, із 73,4 грн до 76,7 грн за кілограм, варена ковбаса – на 1%, із 93,2 грн до 94,1 грн, куряча тушка – на 0,9%, із 57,8 грн до 58,3 грн за кілограм, сало – на 0,4%, із 76,3 грн до 76,6 грн, філе куряче – на 0,2%, із 104,5 грн до 104,7 грн. А яловичина подешевшала на 0,4%, із 128,1 грн до 127,6 грн, а свинина – на 3,3%, із 115,4 грн до 111,6 грн.

Цього року споживча інфляція прогнозувалась Урядом на рівні 6,3%, але за підсумками першого кварталу становила 8,6%. У той же час, навпаки, зменшився прогноз зростання ВВП, із 3% до 2,5%. Це означає для пересічного українця, що доходи цьогоріч будуть зростати меншими темпами, а рівень цін – більшими.

Джерело: Олексій Дорошенко