Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

З початку 2019 року м’ясний кошик, за даними статистики, став дорожче на 1,6%. Його вартість зросла з 575,3 грн, у грудні 2018 року, до 584,6 грн, у червні 2019 року. При цьому вартість сала зменшилася на 5,5%. До складу кошика входять по кілограму яловичини, свинини, сала, тушки і філе курятини, а також варена ковбаса першого ґатунку.

Ціна кілограма курки в тушці зросла з 57,8 грн, наприкінці минулого року, до 60,2 грн, у червні цього, тобто на 4,2%. Таким чином вона стала м’ясом, яке подорожчало найбільше.

Вартість вареної ковбаси за півроку зросла з 93,2 грн до 96,6 грн, або на 3,6%.

Куряче філе замкнуло трійку лідерів із подорожчання. У грудні 2018 року за кілограм, у середньому по країні, ми платили 104,5 грн, а в червні – вже 108,2 грн. Індекс зростання – 3,5%.

Свинина, яка коштувала напередодні Нового року 115,4 грн, першого літного місяця продавалася по 119 грн. За шість місяців ціна зросла на 3,1%.

Яловичина додала з початку року лише 0,3%. Кілограм обходився в грудні 2018 р. – 128,1 грн, у в червні 2019 р. – 128,5 грн.

За перші шість місяців 2019 року ціна сала зменшилась на 5,5%. Наприкінці минулого року воно коштувало 76,3 грн, а на початку літа – 72,1 грн.

За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж із 1 січня по 1 липня 2019 року м’ясний кошик зріс в ціні на 3,5%. Філе курятини подорожчало на 5,1%, тушка куряча і варені ковбаси – на 4,5%, свинина – на 3,8%, яловичина – на 2,1%. І тільки ціна сала знизилась на 0,5%.

За перше півріччя, за даними продуктових гіпермаркетів, буженина по-домашньому подорожчала на 7,4%, молочні сардельки – на 7,5%, а сирокопчена ковбаса Брауншвейгська – на 7,8%. Таким чином бачимо, що м’ясні вироби дорожчають швидше за саме м’ясо, хоча й за даними різних джерел.

М’ясо досить не погано виглядає на фоні подорожчання інших продуктів. Набір соціальних круп подорожчав із початку року на 14%, хлібний кошик – на 9%, а молочний – на 2,6%. Тому зростання м’ясного кошику на 1,6% виглядає досить скромно. Ми бачимо, що низька купівельна спроможність стримує зростання вартості м’яса.

Джерело: Олексій Дорошенко