Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Міністерство економічного розвитку пропонує підвищити оптові та роздрібні ціни на алкоголь. Обґрунтовується це збільшенням собівартості виробників із вересня минулого року, коли відбулось останнє підвищення акцизів та мінімальних цін. А оскільки відбулось зростання витрат на виробництво, то мінімальні ціни потребують корегування.

У цьому питанні, з одного боку, є обов’язок України підняти акцизи на алкоголь до рівня ЄС, а з іншого – банальне наповнення бюджету. Можу погодитись зі зростанням собівартості українських виробників, оскільки інфляція в нашій країні за цей період становила більше 13%. Але якщо брати імпортну продукцію, то цього не сталося. Візьмемо для прикладу італійське вино. У вересні 2017 року курс євро становив 31,27 грн, а зараз 30,77 грн. Тобто він знизився на 2%. Інфляція в Італії минулого року становила 1,2%. Тобто збільшення вартості італійського вина на відбулось. Воно навіть повинне бути дешевше. Теж саме по будь-якій іншій імпортованій продукції. Крім того пропонується з причини зростання витрат на виробництво збільшити мінімальні ціни на віскі, ром та джин. У мене питання: а їх офіційно в Україні виробляють? Тому обґрунтування Постанови Кабміну не переконливо.

Якщо підняття мінімальних цін хочуть ув’язати з майбутнім підвищенням акцизів, тоді необхідно побачити ставки запропонованих акцизів. Якщо ці ставки не будуть перевищувати мінімально встановлені в країнах Європейського Союзу, то це одне. Якщо планується їх перевищити, то з цим важко погодитись.

У ЄС та Україні майже 0% ставка на сухі вина. Тому не зрозуміла пропозиція підвищити мінімальну ціну на такі вина на 14%, до 42 грн за 0,7л у скляній тарі або в тетрапаці за 1 л.

Не можу також погодитись із тим, що цей документ не вплине на ринок праці, як сказано в пункті 10 проекту Постанови. Ще й як впливає. А що робить ринок праці ввечері та на вихідних?

Викладені зауваження прошу вважати громадським обговоренням.

Джерело: Олексій Дорошенко