Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

За даними Держстату експерти Асоціації постачальників торговельних мереж визначили регіони України, де можна приготувати найдешевший борщ. Ми взяли простий рецепт борщу: свинини – 600 гр, картоплі і буряку – по 500 гр, капусти – 300 гр, моркви та цибулі – по 200 гр, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3,5 – 4 л, один лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметани – 250 гр. Аналіз цих даних на кінець лютого 2018 року показав, що найдешевший борщ можна приготувати у Волинській області.

1 місце рейтингу займає Волинська область – 82,2 грн: 600 гр свинини обійдеться у 58,4 грн , 500 гр картоплі – 2,7 грн, 500 гр буряку – 3,7 грн, 300 гр капусти – 1,3 грн, 200 гр моркви – 1,5 грн, 200 гр цибулі – 1,2 грн, 250 гр сметани 13,4 грн.
2 місце в рейтингу в Донецькій області – 84,1 грн. А саме: 600 гр свинини обійдеться у 57,3 грн, 500 гр картоплі – 4 грн, 500 гр буряку – 4,3 грн, 300 гр капусти – 2 грн, 200 гр моркви – 1,8 грн, 200 гр цибулі – 1,3 грн, 250 гр сметани 13,4 грн.
3 – 5 місця у рейтингу ділять три західні області, а саме Львівська, Рівненська та Тернопільська.
Львівська область – 85,7 грн за цю страву. А саме: 600 гр свинини можна купити за 63,4 грн, 500 гр картоплі – 2,8 грн, 500 гр буряку – 3,5 грн, 300 гр капусти – 1,4 грн, 200 гр моркви – 1,3 грн, 200 гр цибулі – 1,1 грн, 250 гр сметани 12,2 грн.
Рівненська область – 85,7 грн. Вартість 600 гр свинини – 63,9 грн, 500 гр картоплі – 2,7 грн, 500 гр буряку – 3,4 грн, 300 гр капусти – 1,5 грн, 200 гр моркви – 1,3 грн, 200 гр цибулі – 1,1 грн, 250 гр сметани 11,8 грн.
Тернопільська область – 85,7 грн  за каструлю борщу. Ціна 600 гр свинини – 63,1 грн, 500 гр картоплі – 2,8 грн, 500 гр буряку – 3,5 грн, 300 гр капусти – 1,7 грн, 200 гр моркви – 1,4 грн, 200 гр цибулі – 1,2 грн, 250 гр сметани 12 грн.
Для порівняння, середньостатистична ціна по Україні борщу становить 89,5 грн. Смачного!
Ми бачимо, що найдешевший борщ готують господарки в Західній Україні та ключовим показником вартості борщу є свинина. Ціни на свинину в світі падають вже з жовтня минулого року. Українці цей тренд бачать лише в місяці, коли національна валюта є стабільною, або дорожчає. Це можна було спостерігати в жовтні-листопаді 2017 року та в лютому цього, оскільки курсові коливання мають більший вплив, ніж падіння світової ціни. А от овочі в нас просто «золоті». Україна виробляє значно більше овочів, ніж вживає та експортує. Частина одразу рахується, як відходи. У нас й зараз недостатньо овочесховищ. Інвестування в них було не цікавим для бізнесу, а держава не стимулювала цей процес, оскільки за низької вартості овочів це було малорентабельним. Але за сьогоднішніми цінами на продукти викидати або допускати псування буде вже дорожче. Тому в найближчі роки побачимо будівництво сховищ, до яких можна буде закласти практично весь урожай.

Джерело: Олексій Дорошенко 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ