Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Рік тому ми вперше почали порівнювати ціни на продукти в Україні та інших країнах. Цьогорічне порівняння вартості борщу показало, що борщ, зроблений у Польщі, коштує на 77% дорожче, ніж у нашій країні. Причина в значно вищій ціні на свинину. Але якщо готувати пісний борщ, без м’яса, то вже «український» буде дорожчим на 20%.
Два інгредієнти борщу в Україні вже дорожче, ніж у Польщі (картопля і буряк), два – в Польщі (свинина і цибуля), а всі інші коштують однаково. На початок другого півріччя в Україні ціна більше половини продуктів, які входять до складу борщу, буде вищою за сусідню країну майже на 10%. А більш дешевих, ніж там, практично не залишиться. Тому чекаємо #пдвпродукти5%

Переходимо до кухні… На 5-літрову каструлю нам знадобиться свинина з кісткою – 600 гр, картопля та буряк – по 500 гр кожного, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр кожної, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3 л, лавровий лист, сіль та перець – за смаком.

Овочі ми придбали на оптових ринках столиць Польщі та України: «Столичний» у Києві та «Броніше» у Варшаві. А ось свинину з кісткою – у французькій мережі «Ашан».

Порівнюємо: свинина – 54 грн (Україна) та 103 грн (Польща), цибуля – 60 коп. (Україна) та 80 коп. (Польща), картопля – 2 грн (Україна) та 1,5 грн (Польща), буряк – 3 грн (Україна) та 2 грн (Польща), капуста – по 90 коп. в Україні та Польщі, морква – по 1,2 грн в Україні та Польщі.

Таким чином борщ в нашій країні обійдеться в 61,7 грн, а в Польщі в 109,4 грн. Але пістний борщ в Україні коштуватиме 7,7 грн, у той час у сусідів – 6,4 грн.
Смачного та завжди уважно рахуйте гроші)