Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

За умов переходу державного моніторингу на продукти харчування з подекадного на щомісячне Асоціація постачальників торговельних мереж проаналізувала динаміку цін на овочі та печериці за перші дві декади січня 2018 року, за даними «АПК-Інформ». Це дозволить зробити порівняння з офіційною статистикою за результатами січня та знайти значні відхилення. Аналіз наведених цін базується на моніторингу на оптових ринках «Столичний» у Києві та «Броніше» у Варшаві.

Картопля. На 19 січня 2018 року середня ціна на картоплю становила на «Столичному» та «Броніше» 4 грн за кілограм. Таким чином, за перші дві декади січня картопля на київському ринку піднялися на 50 коп, або 14%, а в сусідній Польщі зросла на 27 коп, або на 6%.

Капуста. За перші 20 днів ціни як в Польщі, так і в Україні практично не змінилися. Її вартість, як в Києві, так і у Варшаві становить 3 грн за кілограм.

Цибуля. На українському оптовому ринку середня ціна становила 3 грн за кілограм, а польському – 4 грн. Таким чином, цибуля подешевшала на ринку «Столичний» на 50 коп, або 14%, а на варшавському «Броніше» на 41 коп, або 9%.

Морква і буряк. Середня оптова ціна моркви і буряка на українському ринку становить по 6 грн за кілограм. За дві декади січня на ринку «Столичний» морква й буряк подорожчали відповідно на 2 грн, або 50% та 1,5 грн, або 33%. Для порівняння, на ринку «Броніше» морква коштує 7 грн за кілограм, що вище ніж на початку січня на 1 грн, або 16%. А буряк 6 грн за кілограм, тобто додав 1,2 грн, або 25%.

Томат. Після новорічних свят цей продукт подешевшав, як в Україні так і в Польщі. Середня ціна на 19 січня складала на київському «Столичний» – 45грн. за кілограм. Томат подешевшав у Києві на 15 грн, або 25%. Помідори у Варшаві коштують у середньому 54 грн. Тобто їх вартість знизилась на 4,5 грн, або 8%.

Перець солодкий. Станом на 19 січня перець коштував на ринку «Столичний» 55 грн за кілограм, а польському «Броніше» – 72 грн. В Україні середня ціна знизилась на 20 грн, а на варшавському «Броніше» зросла майже на 12 грн. за кілограм.

Печериці. На Хрещення господнє ринок «Столичний» пропонував печериці по 35 грн за кілограм, у той час як польський «Броніше» по 54 грн. В Україні ціна за дві декади січня не змінилися, а у Польщі подорожчали на 13 грн.

Порівняння показує, що ціноутворення відбується схожим чином на ринках Києва та Варшави навіть у короткотерміновому вимірі. За більш значний проміжок часу цінова динаміка в наших країнах буде ще більш схожою.

Державна служба статистики розширила перелік продуктів, які підлягають моніторингу за рахунок круп, м’яса, яблук та хлібобулочних віробів. Замість 23 позицій держава цікавиться цінами на 31 продукт. Але потрібно йти далі розширюючи спектр таких продуктів, у тому числі за рахунок томатів та огірків, які є головними овочами нашого столу. Вони вживаються увесь рік в сирому та консервованому вигляді. Порівняно із іншими овочами українська сім’я середніх статків витрачає на свіжі овочі мабуть більше грошей, ніж на овочі борщового набору.

Джерело: Олексій Дорошенко