Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

Україні не слід очікувати суттєвого зростання цін на цукор

Оскільки з’явилися прогнози Асоціації «Укрцукор» про зменшення виробництва цукру в країні та відповідні думки щодо підняття цін на цей продукт, Асоціація постачальників торгівельних мереж разом із Економічним дискусійним клубом вирішила розібратися в цьому питанні та надати свої висновки.

Минулого року було вироблено 1,82 млн т вітчизняного цукру. Асоціація «Укрцукор» прогнозує виробництво цукру в країні цього року в розмірі 1,1-1,2 млн т. Зменшення відбудеться за рахунок зменшення посівних площ на 20% порівняно з 2018 роком.

У світі 2019 року дефіцит цукру складе біля 1,4 млн т. При виробництві солодкого продукту в минулому році в розмірі 187,8 млн т це означає лише 0,7% від загального обсягу. Але цукор – продукт, на ціну якого в значній мірі впливають перехідні залишки минулого року. А от як раз вони в Україні великі та складають орієнтовно 1,2 млн т. Ємність внутрішнього ринку на сьогодні не перевищує 1,4 млн т. А це означає що країні, якщо вона не буде експортувати, навіть залишків буде майже достатньо для задоволення потреб. Експорт же потрошки падає, знизившись на 10% за рік і становивши за сім місяців 304 тис. т.

Цукор є біржовим товаром та відомий своїми великими коливаннями ціни. Коливання цін, від його мінімальної ціни до максимальної, за 40 років склало 33 рази. Це пов’язано з технологіями виробництва та попитом на нього. Так у вересні 2016 року ф’ючерсна ціна складала $ 597, а в травні 2019 року – $ 324. Тобто біржова ціна падає два з половиною роки поспіль, а роздрібна ціна на внутрішньому ринку – третій рік поспіль, із 2016 року.

Тому ринок цукру буде спокійним у 2019 році й ціна на нього може або залишитися без змін або може коливатися в рамках 2-3%. Але це лише за умови, що Уряд буде контролювати баланс виробництва та експорту цукру, щоб заздалегідь попередити виробників або імпортерів про поточну ситуацію.

Джерело: Олексій Дорошенко