Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

За даними Державної служби статистики в листопаді, у порівнянні з жовтнем, подорожчав 71% соціального асортименту продуктів. Відбулось зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, сала, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, олії, цибулі, буряку й картоплі.

Стали дешевше 26% продуктів, що підлягають державному моніторингу. Це такі продукти, як цукор, гречка, яблука, морква, свинина, філе і тушка курки, а також курячі яйця.

Не змінилась ціна на білокачанну капусту.

Представляємо рейтинги продуктів, які найбільше подорожчали та подешевшали останнього осіннього місяця за даними офіційної статистики.

ТОП-5 продуктів, які найбільше зросли в ціні, у гривневому еквіваленті:

1-2. Сир кисломолочний і цибуля – на 2,4грн, і їх вартість складає відповідно 95,2грн і 12,9грн за кілограм

  1. Сало – на 2,2грн, і воно коштує 75,7грн
  2. Морожена риба – на 1,4грн, і вона має середній цінник по країні 72,9грн за кілограм
  3. Масло вершкове – на 1,2грн, та з середньою ціною 38,3грн за 200гр.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали, у відсотках:

  1. Цибуля – на 23%
  2. Буряк – на 7%
  3. Картопля – на 5%

4-5. Хліб пшеничний із борошна першого ґатунку і житній – на 4%.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали в листопаді, у гривневому еквіваленті:

  1. Свинина – на 2,3грн, та її вартість складає 115,9грн за кілограм
  2. Яблука – на 80коп, та коштують 9,4грн
  3. Куряче філе – на 50коп, яке продається в середньому по 103,6грн

4-5. Гречка і цукор – на 30коп, та середньою ціною відповідно 16,6грн і 14,2грн за кілограм.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали, у відсотках:

1-2. Яблука й морква – на 8%

2-5. Цукор, свинина і гречка – на 2%.

Нагадаємо, що власне дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показало підвищення вартості 77% продуктів. Так, зокрема, за нашим моніторингом цін, у листопаді 2018 року, порівняно з жовтнем, цибуля подорожчала на 15%, картопля – на 14%, буряк – на 9%, капуста – на 8%, батон і хліб пшеничний із борошна першого ґатунку – на 6%, житній хліб – на 5%, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку та яблука – на 4%, молоко й сметана – на 3%, вершкове масло, яйця та борошно – на 2%, яловичина, макарони, кисломолочний сир – на 1%. Водночас на 4% подешевшала свинина, на 3% подешевшали гречка і цукор, а на 1% курятина-бройлер. Не змінилася ціна на рис і філе курятини.

Джерело: Олексій Дорошенко