Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

Перед святами кияни купували продукти дорожче, ніж в інших регіонах країни. Аналіз даних офіційної статистики за останній місяць осені показав, що Київ, Донецька і Закарпатська області мають найвищу вартість соціальних продуктів харчування. Разом ці регіони мають більше половини найдорожчих продуктів із переліку, який моніториться Держстатом. Дані статистики за грудень будуть оприлюднені в середині січня.

А ТОП-3 антирейтингу регіонів із найвищими цінами виглядає так: лідером рейтингу є столиця, у якій одразу сім соціальних продуктів мають найвищу ціну серед усіх регіонів України. Друге місце ділять Донеччина й Закарпаття з п’ятьма продуктами з найвищою вартістю. Третя позиція в Херсонщини із трьома найменуваннями продуктів із соціального кошика.

У Києві найвищі ціни на такі продукти: білий хліб із борошна вищого ґатунку – 35,9 грн за кілограм, для порівняння, середній показник по Україні – 21,5 грн. Тобто хліб в столиці коштує майже удвічі дорожче ніж в інших регіонах країни; білий хліб із борошна першого ґатунку – 20,9 грн, а по Україні – 17,2 грн. Вартість недорого соціального хліба в столиці не значно перевищує середні показники в Україні. Чорний хліб коштує в Києві 24,6 грн за кілограм при середній ціні – 17,9 грн; кілограм манної крупи – 15,4 грн, по Україні – 13,6 грн, яйця – 28,3 грн за десяток, при середньостатистичній – 24,8 грн; цукор – 16,8 грн за кілограм, при середньоукраїнській – 14,2 грн. Заслуговує уваги сало. У столиці воно завжди коштувало значно дорожче, ніж будь-де, й тут його можна придбати за 120,9 грн, у той час коли по країні середньостатистична вартість – 75,7 грн. Тобто різниця між середньою ціною і київською становить 45 гривень.

У Донецькій області найвищими є наступні позиції: куряча тушка – 61,9 грн за кілограм, а для порівняння середній показник по всім регіонам – 58,3 грн; варена ковбаса – 100,8 грн, середня ціна – 92,2 грн; буряк – 9,2 грн, по Україні – 8,1 грн; морква – 13,3 грн, а по країні – 11,1 грн; картопля – 8,7 грн, при середньостатистичній – 6,7 грн.

На Закарпатті найдорожчими є наступні продукти: пшеничне борошно – 12,7 грн, середня вартість – 11,2 грн; гречка – 21,2 грн за кілограм, середня по Україні – 16,6 грн; морожена риба – 80,1 грн, середньостатистична – 72,9 грн; олія соняшникова – 37,6 грн за літр, середня за даними Держстату – 35 грн; капуста – 9,6 грн, а по Україні – 7,2 грн.

На Херсонщині найдорожчі: куряче філе – 109,8 грн за кілограм, а середня ціна в країні – 103,5 грн; сметана – 64,1 грн, середня за офіційною статистикою – 55,4 грн; цибуля – 14 грн за кілограм, середньоукраїнська – 12,9 грн. І хоча більшість цибулі вирощується саме в Херсонській області – саме тут спостерігається найбільша ціна на цей продукт.

У Івано-Франківській області найвищі цінники: на пшоно – 26,4 грн, при середньостатистичній ціні – 23,1 грн і яблука – 11,5 грн, а по країні кілограм яблук коштує 9,4 грн.

У Київській області найвищими є наступні позиції: рис – 27 грн за кілограм, середня – 24,1 грн і крупа ячна – 13,2 грн, а по Україні – 11,5 грн.

У Чернівецькій області найдорожчими є: макарони – 20,8 грн за кілограм, коли в Україні – 16,9 грн і яловичина – 143,1 грн, по країні середня – 127,4 грн.

П’ять областей мають по одному найдорожчому продукту, а саме: на Луганщині пачка вершкового масла 200 гр коштує 42,5 грн, при середній – 38,2 грн; на Львівщині ціна батона – 14,6 грн за 500 г, при середньоукраїнській – 12,4 грн; Одещина має вартість молока – 25,9 грн за літр, при середній за статистикою – 23,4 грн; на Черкащині кисломолочний сир – 108,3 грн за кілограм, у той час, як по країні середня – 95,2 грн; на Харківщині свинина коштує 123,1 грн за кілограм, коли середній показник по Україні – 115,9 грн.

Не має максимальних цін у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Тернопільщина є регіоном із самими низькими цінами на третину соціального кошика. У трійці регіонів із комфортними цінами також Полтавщина та Дніпропетровщина. Рік тому рейтинг регіонів з найнижчими цінами був такий: Львівщина, Тернопільщина та Запоріжжя.

Необхідно також зазначити, що рік тому, у листопаді 2017 року, лідером антирейтингу із сімома найдорожчими продуктами була Донецька область. Там були найвищі ціни на чорний хліб, борошно, гречку, соняшникову олію, сметану, кисломолочний сир і моркву. А трійка «лідерів» за рік не змінилася: Київ, Донеччина, Закарпаття.

Необхідно додати, що жителі Донецької області та Києва мають і найвищу середню заробітну плату в країні. Тому висока ціна обумовлена більш високим рівнем платоспроможності. У Києві середня заробітна плата у листопаді становила майже 13 900 грн, на Донеччині – без малого 10 000 грн, а на Закарпатті – 8 400 грн. Середня зарплата в країні останнього осіннього місяця становила 9160грн.

Джерело: Олексій Дорошенко