Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

Відпочинок на природі з друзями – прекрасне проведення часу, коли можна вдосталь поспілкуватися одне з одним і відпочити. А який пікнік без смачного шашлику?!

Звідки взялася традиція – смажити м’ясо таким способом? Ще древні люди смажили собі м’ясо на вертелі над вугіллям, а іноді прямо на них. Але батьківщиною шашлику можна сміливо назвати східні країни, оскільки саме їхні представники надали цій страві звичний нам пікантний та оригінальний смак.

А ми беремо найпростіший рецепт, щоби нагодувати компанію з шести людей: 2 кілограма свинини, 500 грамів цибулі й 140 грамів маринаду до шашлику, а також чорний перець і сіль – за смаком.

Свинина, 2 кг. У травні минулого року два кілограма свинини за даними статистики коштували 230 грн, а 2019 року – 239 грн. Тобто за рік свинина подорожчала лише на 4%.

Цибуля, 500 грамів. У 2018 році 500 грамів цибулі обходилося в 3,3 грн, а цього року – 14,3 грн. Ціна підскочила більше, ніж у 4 рази.

Маринад до шашлику, 140 грамів. 2018 рік – 14,2 грн, 2019 рік – 16,7 грн. Зросла ціна на 18%.

Таким чином шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9% – із 247,5 грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2 грн, то в травні 2018 року – у 45 грн. А от напої, як алкогольні так і прохолодні, кожен для себе підбере на свій смак.

Інфляція за дванадцать місяців становила 9,7%, мінімальна зарплата зросла на 12%, середня, за даними Держстату, – на 12%, а гривня впала по відношенню до долара лише на 3%. За всіма ознаками шашлик став ближчим до кожного з нас.

Джерело: Олексій Дорошенко