Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

Півкілограмова Паска обійдеться в цьому році майже в 37 грн або на 7% дорожче, ніж на минулорічне свято.

Зовсім скоро українці зустрінуть найголовніше свято християн – Великдень. І традиційно, як століття це робили, підемо до церкви з кошиками. У кожному кошику обов’язково будуть паски, які разом із курячими яйцями є головними складовими Великоднього кошика.
Вчергове Асоціація постачальників торговельних мереж дослідила поточну вартість приготування паски в удома. Ми приготували чотири паски вагою в 550 грамів. Хто хоче зекономити, або мати дійсно смачну та якісну паску, то слід зробити її вдома. А ті, хто цінує свій час зможуть купити її будь-де: від крамниці та кафе до величезного магазина. І вартість складе від 50 грн за просту півкілограмову до 1000 грн за унікальну паску вітчизняного виробництва вагою 1,2 кг.
Для доброї домашньої паски ми придбали за середньостатистичними в країні цінами 1,2 кг борошна, 0,5 л молока, 6 курячих яєць, 300 гр цукру, 250 гр вершкового масла та за середніми цінами продуктових мереж 250 гр родзинок, 1 пакетик сухих дріжджів вагою 11 г та один пасхальний набір із цукру до паски, яким ми її прикрасимо. Як завжди ми готуємо для родини з 4 людей.
Борошно пшеничне – 1,2 кг. За рік ціна зросла на 20%.
Минулий рік – 11,6 грн, 2019 рік – 13,9 грн.
Молоко – 0,5 л. За рік вартість зросла на 9%.
У 2018 році – 11,1 грн, цей рік – 12,1 грн.
Курячі яйця – 6 шт. Вартість зменшилась на 17%.
2018 рік – 16,3 грн, у цьому році – 13,6 грн.
Цукор – 300 г, за рік подешевшав на 7%.
Рік тому – 4,6грн, 2019 рік – 4,3грн.
Вершкове масло – 250 г. Подорожчало на 11%.
2018 рік – 45,6 грн, 2019 рік – 50,4 грн.
Родзинки на вагу – 250 г. Річне подорожчання становило 14%.
Перед Великоднем минулого року – 25,2 грн, зараз – 28,7 грн.
Сухі дріжджі – 1 пакетик вагою 11 г. Вартість зросла на 8%.
2018 рік – 4,9 грн, 2019 рік – 5,3 грн.
Набір пасхальний – 1 шт. За рік вартість зросла на 6%.
Напередодні минулорічного Великодня – 17,1 грн, 2019 рік – 18,2 грн.
Як бачимо, дві складових нашої випічки знизились – цукор і яйця, але річне зростання вартості борошна на 20% та масла на 11% зробили її на 7% дорожчою, ніж у минулому році. За рік приготування чотирьох пасок вагою по 550 г зросло в ціні трохи більше ніж на 7%, із 136,4 грн у 2018 році до 146,5 грн у цьому. Одна 550-грамова паска обходилась нам у 34,1 грн минулоріч, а зараз в середньому в Україні буде коштувати – 36,6 грн.
Ми будемо святкувати воскресіння Христове вже після закінчення першої частини цьогорічної політичної історії – виборів Президента нашої країни. І ми повинні, стоячи в церкві зрозуміти або нагадати собі, що повинні забути політичні чвари та будувати країну та своє власне життя в неї. Тим більше, якщо хочемо стати частиною сучасної цивілізованої Європи.