Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

За даними Державної служби статистики, в лютому 2019 року, у порівнянні з січнем, подорожчали 22 продукти, або більше 2/3 соціального кошика.

Відбулось зростання вартості всіх видів хліба, молочної продукції, борщового набору (за винятком моркви), макаронів, борошна, гречки, ячної та манної крупи, пшона, цукру, сала, ковбаси та риби. Стали дешевше рис, яловичина, свинина, філе і тушка курки, яйця, яблука і морква. Не змінилась ціна на олію.

Представляємо рейтинг продуктів, які найбільше подорожчали останнього зимового місяця 2019 року за офіційними даними.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали:
1. Капуста – на 15,6%, яка коштує 13,3 грн за кілограм.
2. Цибуля – на 9,2%, і має середній цінник 20,2 грн.
3. Картопля – на 8,6%, і середня вартість складає 10,1 грн.
4. Пшоно – на 5,6%, і середньою ціною по країні 26,5 грн.
5. Ячня крупа – на 3,3%. Середньостатистична ціна складає 12,4 грн за кілограм.

За лютий на 3,2% подорожчав буряк, який має ціну 12,9 грн; на 3,1% гречка з цінником 16,8 рн; на 1,6% риба та ціною 75,6 грн; на 1,4% пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку (22,5 грн за кілограм); на 1,1% хліб пшеничний із борошна першого ґатунку (18 грн за кілограм), житній хліб (18,8 грн за кілограм), макарони (17,8 грн за кілограм); на 0,9% пшеничне борошно (11,5 грн) і кисломолочний сир (99,7 грн); на 0,8% батон (12,9 грн за 50 0гр), молоко (24,1 грн за літр) і масло вершкове (40,1 грн за 200 гр); на 0,7% манка (13,9 грн за кг) і цукор (14,1 грн); на 0,6% ковбаси варені (94,2 грн); на 0,5% сметана (57,9 грн); на 0,1% сало (76,9 грн).

Подешевшали на 4,9% морква (11,8 грн за кілограм), на 3,6% яйця (23,9 грн за десяток), на 2,9% свинина (112,9 грн), на 1% яблука (9,4 грн), на 0,9% рис (23,5 грн), тушка (58,2 грн) і філе (104,4 грн) курятини, на 0,5% яловичина (128,4 грн за кілограм).  Не змінилася в ціні олія – 35,1 грн за 1 літр.

За даними альтернативного дослідження цін на продукти, яке проводить Асоціація постачальників торговельних мереж, у лютому 2019 р, порівняно з попереднім місяцем, капуста подорожчала на 13%, картопля, вершкове масло і пшоно – на 3%, сметана, яблука, батон і пшеничний хліб першого і вищого ґатунків – на 2%, крупи ячні – на 1%. Менш ніж на відсоток зросла вартість макаронних виробів, борошна, манки, гречки, риби мороженої, молока, яєць, олії соняшникової, сала і цукру. Водночас на 7% подешевшала цибуля, на 4% – морква і буряк, на 1% – свинина і філе курятини, менш ніж на 1% – рис, сири, ковбаси, яловичина і тушка курятини.

Спеціалісти завжди спостерігають різницю між фактичними цінами в магазинах і ринках та даними статистики, оскільки в офіційних даних кожного минулого місяця закладено багато даних позаминулого місяця. Тобто у даних за лютий 2019 року ми бачимо це січневу динаміку, а у січні 2019 року – тенденції грудня 2018-го. Тому більш точну картину, яка відбувалась у лютому ми з вами побачимо в статистиці березня.
Інфляція на даними Держстату в лютому 2019 року становила 0,5%. За власними даними Асоціація постачальників торговельних мереж зростання вартості продуктів за минулий місяць відбулось лише на 0,1%.

Джерело: Олексій Дорошенко