Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

В Асоціації постачальників торговельних мереж порахували, скільки коштує одна з популярних українських страв – вареники з м’ясом, щоби порахувати індекс інфляції в країні за рік. Індекс нашого українського Big Mac вираховує краще рівень інфляції, ніж всі державні органи разом.

Вареники є не тільки традиційною, а й навіть культовою стравою української кухні. Як розповідає наш шеф-кухар Поліна Георгіївна, насправді мало хто знає, що коріння цієї страви йде в турецьку кухню. Ця страва зі Сходу – маленькі варені пиріжки з прісного тіста з начинкою – настільки припали до душі українцям, що з «басурманського» дюш-вару воно поступово перетворилося в гордість української кухні – вареники. Причому з характерними для нас начинками: шкварками, цибулею, картоплею або вишнею. Пізніше начинок стало ще більше. Зараз кожен із нас на свій смак може обрати як начинку, так і тісто.
Ми взяли найбільш простий рецепт вареників із м’ясом від нашого шеф-кухаря для того, щоб на вечерю нагодувати середньостатистичну українську сім’ю. Тісто: 800 гр пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-25 мл, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 300 гр свинини, 300 гр яловичини, 50 гр масла вершкового, 1 чайна ложка солі, 2 щіпочки чорного молотого перцю. Піджарка: по 150 гр цибулі та українського сала. У готові вареники для смаку додаємо 250гр сметани й піджарку. Ой, як смачненько.
За даними Держслужби статистики станом на січень 2018 року 800гр борошна коштувало 7,6 грн, 300 гр свинини – 35,5 грн, 300 гр яловичини – 38,7 грн, 50 гр вершкового масла – 9 грн, 150 гр цибулі й сала відповідно 0,9 грн та 10,8 грн, 250 гр сметани – 12,8 грн.
За тою ж офіційною статистикою у січні минулого року 800 гр борошна коштувало 7,1 грн, 300 гр свинини – 21,3 грн, 300 гр яловичини – 27,4 грн, 50гр вершкового масла – 6,9 грн, 150гр цибулі та сала відповідно 0,7 грн і 6,1 грн, 250 гр сметани – 10,3 грн.
Таким чином українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 35,5 грн, або на 45%. У 2017 році вони коштували 79,8 грн, а в цьому – 115,3 грн СМАЧНОГО!
А поки будемо їсти – поговоримо за життя. Уряд Гройсмана зараз говорить про те, що реформи в Польщі на початку 90-х можна порівняти з реформами в нашій країні. Тому просто потрібен час. Не погоджусь із цим. Реформи в Польщі робились в умовах коли всі були в рівних умовах: від пенсіонера до президента. В Україні всі рівні, але деякі рівніші за інших. Корупції в такому масштабі там не було. По-друге, реформи Бальцеровича дали результат за два роки: у вересні 1989 р. був прийнятий план, а зростання економіки відбулось уже в 1992 році. А скільки вже чекаємо ми? План дій Уряду на 2017 рік не виконаний навіть на 20%. Не вірю в те, що новий Прем’єр-міністр може кардинально щось змінити, але завжди найбільш рішучі реформи робляться в усіх країнах на початку терміну перебування на посадах очільників цих держав. Без економічних реформ Україна ще багато років буде залишатися найбіднішою країною Європи, навіть із рівнем оплати праці в 4 рази менше за Китай. Тобто власного Китаю на кордоні з ЄС ми не створимо.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ