Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

З 11 березня починається Великий піст. Ми починаємо гастрономічний тур по цінах на пісні страви. Сьогодні ми порахуємо, у яку «копієчку» нам обійдуться вареники з картоплею та піджаркою. На жаль, у піджарці ми не зможемо використовувати сало, тому замінимо його соняшниковою олією.

Вартість вареників за рік зросла на 45%, а споживча інфляція минулого року – на 9,8%. Ми беремо традиційний уже для нас рецепт вареників із картоплею, щоби на вечерю нагодувати середньостатистичну українську родину. Тісто: 800 гр пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250 мл, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 1кг картоплі, 1 чайна ложка солі, 2 щіпочки чорного молотого перцю. Піджарка: 250 г цибулі та 50 г олії соняшникової.

Картопля – 1 кг. У січні 2018 року – 6,3 грн, у січні 2019 року – 9,3 грн. Індекс зростання за рік – 47%.

Борошно пшеничне – 800 г. У 2018 р. – 7,7 грн, у 2019 р. – 9,1 грн. Ціна зросла на 18%.

Цибуля – 250 г. Початок 2018 р. – 1,4 грн, у січні 2019 р. – 4,6 грн. Вартість за рік збільшилась більше ніж утричі.

Олія соняшникова – 50 г. Січень 2018 р. – 1,7 грн, на початку 2019 р. – 1,8 грн. Купуємо на 5% дорожче.

Таким чином українські вареники з картоплею та піджаркою за рік подорожчали на 7,8 грн, або на 45%. У січні 2018 році вони коштували 17,1 грн, а на початку цього – уже 24,8 грн.

Нагадаємо, що за опитуванням проведеним Research & Branding Group, вареники посіли друге місце після борщу в боротьбі за визначення страви українців №1. Найулюбленішою стравою їх назвали 57% наших співвітчизників, а ще 13% віддали перевагу галушкам. На відміну від вареників галушки не мають начинки. Найбільший фан-сектор вареників знаходиться на Заході, де за них віддали голос 65%, а найбільше прихильників галушок на Сході – 17%.

Джерело: Олексій Дорошенко