Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

За власними даними Асоціації постачальників торговельних мереж, із березня 2018 року по лютий цього року, тобто за 11 місяців, вартість бакалійного кошика зросла на 14%. Так, зокрема, пшоно подорожчало на 48%, макарони – на 36%, ячка – на 23%, рис і борошно – на 18%, а манка – на 17%. Водночас подешевшали гречка – на 17% і цукор – на 7%.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порахували, у якому регіоні найдорожчий і найдешевший набір бакалії за даними статистики, до якого увійшли по кілограму рису, гречки, манки, ячної крупи і пшона, макаронів, борошна, цукру й літр олії соняшникової.

За даними статистики, найдорожчий кошик у Київській області – 187 грн, тоді як найдешевший у Тернопільській – 154 грн. Різниця у вартості складає 33 грн, або 21%.

ТОП – 5 найдорожчих регіонів виглядає так: Київщина – 187 грн, Закарпаття – 182 грн, Київ – 181 грн, Донеччина та Буковина – по 179 грн.

Перша п’ятірка найдешевших регіонів наступна: Тернопільщина – 154 грн, Дніпропетровщина, Запоріжжя й Полтавщина – по 161 грн, Кіровоградщина та Сумщина – по 162 грн.

А середняками є Івано-Франківська область, де такий бакалійний набір обійдеться в 172 грн, Волинська – у 171 грн, Луганська і Одеська – по 167 грн, Львівська – 166 грн, Харківська, Херсонська, Хмельницька і Черкаська – по 165 грн, Вінницька, Житомирська, Миколаївська, Рівненська і Чернігівська – по 163 грн.

По кожному продукту найдорожчими і найдешевшими регіонами є:

1. Соняшникова олія. Найдорожчий літр соняшникової олії знаходимо на Закарпатті, де він обійдеться в 37,5 грн. А найвигідніша покупка олії буде в Тернопільській області, де вона коштує 33 грн. Різниця в ціні між цими регіонами – 4,5 грн, або 14%.

2. Цукор. Найдорожчий регіон – Київщина, де кілограм цукру обійдеться в 16,8 грн, а найдешевший – Тернопільщина, де його ціна становить 12,1 грн. Різниця в ціні – 4,7 грн, або 39%.

3. Макарони. Дорожче за все вони продаються в Чернівецькій області – по 22,1 грн за кілограм. Найменше за макарони сплачують знов таки на Тернопіллі – 15,1 грн. Різниця в ціні – 7 грн, або цілі 46%!

4. Борошно. Найдорожчий регіон – Київ із ціною 12,6 грн. Найдешевший – Дніпропетровщина – 10,1 грн. Різниця в ціні – 2,5 грн, або 25%.

5. Пшоно. Найбільша вартість пшона у Волинській області, де його ціна становить 28,7 грн. А найменша вартість крупи на Тернопільщині, де його можна придбати за 22,4 грн. Різниця в ціні – 6,3 грн, або 28%.

6. Гречка. Найдорожчий регіон – Київська область із ціною 20,8грн. Тернопільська та Рівненська області є регіонами з найдешевшою гречкою, де кілограм обійдеться в 14,4 грн. Різниця в ціні – 6,4 грн, або 44%.

7. Рис. Найдорожчий регіон – Закарпаття з ціною 27 грн. Найдешевший – Дніпропетровщина 21,8 грн. Різниця в ціні – 5,2 грн, або 24%.

8. Крупа ячна. Найдорожчий регіон – Київщина з ціною 13,8 грн. Найдешевший – Рівненська область, де кілограм коштує 10,4 грн. Різниця в ціні – 3,4 грн, або 33%.

9. Манка. Найдорожче цей продукт із дитинства продається в столиці, де її середній цінник – 15 грн за кілограм. Найдешевшу манку бачимо на Луганщині, де її ціна 12,6 грн. Різниця в ціні складає 2,4грн, або 19%.

Джерело: Олексій Дорошенко