Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Асоціація постачальників торговельних мереж більше двох років тому запровадила публікацію індексів різних страв, зокрема вареників, щоб людина могла порівняти зростання своїх доходів та витрат за конкретний період часу. Таким чином, можна співставити свою купівельну спроможність або, на жаль, неспроможність, і як вона змінилась.

Печеня з картоплею є однією з найпростіших та найулюбленіших страв українців. Але за рік вартість її зросла майже на 20%, насамперед за рахунок свинини. На початок листопада 2017 року ця страва коштувала 66,6 грн, тоді як сьогодні вона нам обійдеться в 79,3 грн. ¾ вартості страви складає м’ясо, тому саме воно відіграє провідну роль у визначенні ціни.

Особливо смачною та соковитою вийде печеня по-домашньому в горщиках. А допоможе нам в цьому, як завжди, наш шеф-кухар Поліна Георгіївна. Переходимо до приготування цієї страви.

Ми взяли найбільш простий рецепт для того, щоб на вечерю нагодувати українську сім’ю з 4-5 людей. Рецепт від Поліни Георгіївни «Печеня по-домашньому в горщиках», а ціни – від Держстату.

Інгридієнти:
1. Картопля – 1,5 кг. У 2017 році вона обходилась у 8,7 грн, а в 2018-му – 9,8 грн. Зростання за рік відбулось на 13%.
2. Свинина – 500 г. У 2017 році – 49,8грн, а у 2018 році – уже 59,1 грн. Вартість збільшилась за рік на 19%.
3. Морква – 150 г. Минулого року морква нам обходилась за 150 г у 1грн, а цього на 80 коп дорожче – 1,8 грн. Вона стала дорожче за рік на 80%.
4. Цибуля – 150 г. 2017 року українець сплачував за неї 75 коп, а цього жовтня вже 1,5 грн. Ціна за рік зросла на 100%.
5. Олія соняшникова – 50 г. У 2017 році – 1,6 грн, а 2018-го року – 1,7 грн. Вартість піднялась на 6%.
6. Сметана – 100 г. У 2017 році – 4,7 грн, у 2018 році – 5,4 грн. Зростання за склало рік 15%.

Смачного вам, любі українці та невдовзі чекайте нових рецептів-індексів!

Джерело: Олексій Дорошенко