Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Ми продовжуємо підраховувати, у скільки обійдуться українцям страви до новорічного столу.  Сьогодні ми готуємо салат «Оселедець під шубою», одну із найзнаменитіших традиційних новорічних страв.

Мало хто знає, яку легенду створення він має. Сам факт виникнення страви має політичний контекст. Історія салату почалася в неспокійному 1918 році, коли пошук правди сильно захоплював народні маси. Пошук цієї самої правди дуже часто здійснювався в шинках. Суперечки були запеклими і проходили з негативними наслідками для самого закладу через розбитий посуд та зіпсовані меблі. Подібний хід справ не влаштовував господарів шинків. Одного разу купцеві прийшла в голову така ідея. Він вирішив подати відвідувачам «страву миру». Для її приготування були використані інгредієнти із символічним значенням: оселедець символізував пролетаріат, а цибуля, морква і картопля уособлювали селянське населення. Буряк був уособленням червоного прапора. Майонезу відводилася роль ворожої Антанти.

Кухар Аристарх Прокопцев успішно реалізував ідею і салат незабаром подали відвідувачам шинку. Сталося це під новий 1919 рік. Мета створення «Оселедця під шубою» була досягнута. Відвідувачі з задоволенням куштували салат й менше п’яніли. Бійки у закладі майже припинились.

Починаємо підготовку продуктів. Нам знадобиться за найдоступнішим рецептом: відварна картопля та відварний буряк – по 500 г, відварна морква – 300 г, цибуля – 150 г, відварні яйця – 3 шт., філе оселедця – 500 г, майонез – упаковка 100 г, сіль за смаком. Рахуємо ціни на соціальні продукти за даними Державної служби статистики, а всі інші – за цінами ринку «Дніпро» в Києві.

На початок грудня, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо: картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, морква – 6,4 грн за кг, або 1,9 грн за 300 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 0,7 грн за 150 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 7,1 грн за 3шт. Філе оселедця слабосоленого 0,5 кг нам обійдеться в 39 грн, а 100г майонезу ми витратимо 6,7 грн.

Таким чином, порівняно з 2016 роком ціна картоплі зросла на 18%, буряка – на 50%, моркви – на 64%, цибулі – на 19%, яєць – на 22%, філе оселедця – на 25%.
За місяць до новорічних свят салат коштуватиме нам 61 грн. За рік салат «Оселедець під шубою» подорожчав на 12грн, або на 24%.

Джерело: Олексій Дорошенко

  • Вітя

    “відварна картопля та відварний буряк”… може, таки краще писати варена (варений) картопла (буряк). що мовники скажуть?