Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко

В Україні та за кордоном борщ завжди асоціюється з національною кухнею. Але коли зараз домогосподині готують борщ, то він фактично є казахо-узбексько-польско-українською стравою. Основні інгредієнти цієї страви завозяться до нашої країни звідусіль, оскільки в країні відсутня вітчизняна цибуля, недостатньо капусти та доброї якості картоплі. Країна перетворилася на потужного імпортера овочів, з яких готується борщ. Що стосується свинини, то ми завжди половину завозили з-за кордону.

Якщо ж порахувати вартість національної страви, то за рік традиційний борщ із м’ясом зріс у ціні на 41%, а пісний – у 2,4 разу. У той же час середня зарплата в країні зросла на 22%, піднявшись із 8382 грн у березні минулого року до 10237 грн у березні 2019-го, мінімалка зросла на 12% – із 3723 грн до 4173 грн. Переважна кількість пенсіонерів, а саме ті, хто вийшов за віком, стали отримувати на 15% більше. У березні 2018 року це було в середньому 2570 грн на місяць, а в цьому році – 2943 грн. Друга за кількістю пенсіонерів група, із інвалідністю, мають більше на 6%, збільшивши пенсію із 1982 грн до 2095 грн. Це означає, що доходи ні однієї групи українців не поспівають за зростанням легендарного українського борщу.
Ми взяли найпростіший рецепт борщу: свинячі ребра – 600 грї, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, вода – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200 г, головка часнику – 50 г.
А пісний борщ ми готували та рахували за таким же рецептом, але без м’яса та сметани. Починаємо приготування цієї смачної страви за середніми цінами у великих продуктових мережах станом на початок травня 2018 і 2019 років. Традиційно ми рахували за цінами статистики, але зараз взяли великі торговельні мережі. До вартості борщу ми не включаємо один лавровий лист, сіль і чорний перець – ці продукти мало впливають на динаміку ціни.
Свинина, ребра, 600 г. На початку травня 2018 року – 58 грн, на початок травня 2019 року – уже 66 грн. Зростання за рік на 14%.
Картопля, 500 г. 2018р – 4,4 грн, за рік – 7,5 грн. Картопля подорожчала на 70%.
Буряк, 500 г. Початок травня минулого року – 6,5 грн, 2019 р. – 13 грн. Ціна зросла в два рази.
Капуста, 300 г. У 2018 р. – 2,9 грн, у 2019 р. – 13,4 грн. Вартість зросла більше ніж у чотири рази.
Морква, 200 г. У 2018 році – 3,1 грн, у 2019 році – 5,8 грн. Купуємо на 87% дорожче.
Цибуля, 200 г. 2018 р. – 1,4 грн, 2019 р. – 6,9 грн. Зростання за рік відбулось у п’ять разів.
Часник, 50 г. Травень 2018 р. – 2,7 грн, у 2019 р. – 3,8 грн. Вартість зросла на 40%.
Сметана, 200 грамів. У травні 2018 року 200-грамова упаковка сметани жирністю 15% коштувала 15,3 грн, а за рік – 16,7 грн. Тобто за рік її ціна зросла на 9%.
За рік вартість вегетаріанського борщу зросла на в 2,4 разу, або на 29,4 грн. Ця страва на початку травня 2019 року обходиться в 50,4 грн, тоді як минулого року коштувала 21 грн.
За рік вартість борщу з м’ясом зросла на 41%, або на 38,8 грн. Ця страва станом на травень 2019 року обходиться в середньому в 133,1 грн, тоді як станом на минулий рік коштувала 94,3 грн.
На початку цього року я давав прогнози стосовно зростання цін на продукти та єдине де це не можливо було передбачити зростання або коливання цін – це ціни на овочі. Але навіть самі дикі фантазії не містили коливання цін в 2-3 рази. І це відбувається коли Міністерство аграрної політики, Міністерство економічного розвитку та Державна статистика вже п’ять років не можуть вирішити, хто відповідає за прогноз врожаю та дані щодо збору. А без наявності цього як можна прогнозувати ціну на внутрішньому ринку? Сподіваюсь новий Президент та Прем’єр-міністр будуть перейматися питанням рівня життя не лише через доходи, а й через наші витрати.