Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

За рік вартість борщу зросла на 21%, або на 17,2 грн та коштує 98 грн за каструлю

За вікном -1 градус за Цельсієм, у приміщені +18. Розумію, що багатьом хочеться потримати за шию тих політиків через яких так все погано. Ловлю себе на думці, що потрібно посмакувати українську традиційну страву, а саме гарячий борщ, який добре зігріває в холодну погоду.
Починаємо готувати. Беремо найпростіший рецепт борщу від нашого шанованого кухара Поліни Георгіївни: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.
Готуємо борщ від Поліни Георгіївни за середніми цінами в країні згідно офіційної статистики.
Інгридієнти:
1. Свинина – 600 г
У 2017 р. – 59,7 грн
У 2018 р. – 70,9 грн
Вартість піднялась за рік на 19%.
2. Картопля – 500 г
У 2017 р. – 2,9 грн
У 2018 р. – 3,3 грн
Індекс зростання за рік 13%.
3. Буряк – 500 г
У 2017 р. – 2,8 грн
У 2018 р. – 3,8 грн
Ціна зросла на 35%.
4. Капуста – 300 г
У 2017 р. – 1,3 грн
У 2018 р. – 2,1 грн
Індекс зростання – 61%.
5. Морква – 200 г
У 2017 р. – 1,3 грн
У 2018 р. – 2,3 грн
Купуємо на 77% дорожче.
6. Цибуля – 200 г
У 2017 р. – 1 коп.
У 2018 р. – 2 грн
Зростання за рік в два рази.
7. Сметана – 250 г
У 2017 р. – 11,8 грн
У 2018 р. – 13,6 грн
Індекс зростання за рік 15%.
Ця смачна страва нам обійшлась на початок листопада поточного року в 98 грн, тоді як у минулому році в 80,8 грн.
Раніше Асоціація постачальників торговельних мереж писала, що за рік індекс м’ясного холодцю зріс на 17%, печені з картоплею – на 20%, а олів’є – на 28%. Тобто середнє зростання вартості традиційних страв становить 21% за рік.