Запасів зареєстрованої сироватки від ботулізму в Україні наразі немає

У Сумах від ботулізму помер фельдшер швидкої медичної допомоги, який вживав в’ялену рибу. Про це пише УНІАН.

За словами начальника управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергія Бутенка, компанія із семи людей відпочивала на природі. Цього ж дня увечері чоловіку стало погано, його доправили до реанімаційного відділення Недригайлівської Центральної районної лікарні, а згодом – до Сум.

«У нього почалися зорові і мовні розлади, потім – порушення дихання, тож постраждалого підключили до штучної вентиляції легень. Йому ввели три дози сироватки: одна була в обласній дитячій лікарні, ще дві знайшли родичі в інших містах України. Стан хворого був стабільно важкий. Токсин вже розійшовся у тканини. Сироватка ж діє лише тоді, коли знаходиться ще в крові. Усіма процедурами ми лише підтримували його життєдіяльність», – зазначив Бутенко.

За даними головного лікаря Сумської обласної інфекційної клінічної лікарні ім. Зиновія Красовицького Андрія Сніцаря, у решти людей, які, ймовірно, теж вживали рибу разом із чоловіком, поки немає жодних проявів хвороби, але інкубаційний період може затягуватися до тижня і більше.

Як повідомляв Інформаційний Акцент, 30 травня у Києві в’ялена риба зі столичного супермаркету «Караван» стала причиною смерті 40-річного киянина. Ще троє – були госпіталізовані у тяжкому стані з діагнозом ботулізм.

6 червня ще один мешканець столиці захворів на ботулізм після вживання в’яленої риби, що він її придбав у гіпермаркеті «Ашан».

За інформацією Держпродспоживслужби, джерелом зараження стала в’ялена риба, яку виробляє ФОП «Меркулов А. В.», а реалізовує її компанія «Чудо-юдо» із міста Світловодськ Кіровоградської області.

За фактом спалаху ботулізму в Київській і Херсонській областях прокуратура Кіровоградської області, на території якої знаходиться підприємство-реалізатор риби, почала досудове розслідування.

Запасів зареєстрованої сироватки від ботулізму в Україні наразі немає.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ