Якість харчування українців за рік помітно покращилася

У Державній службі статистики стверджують, що впродовж року кількість українців, які живуть за межею бідності, скоротилася на 9,2%. Про це повідомляє UBR.

Як йдеться в аналітичному звіті Держстату за перше півріччя 2018-го, за рік добові витрати українців на їжу зросли на 10 гривень – до 64 гривень на добу.

У відомстві зазначають, що попри скорочення числа українців, які живуть за межею бідності, 33,9% громадян країни (14 млн осіб) все ще отримують на місяць менше фактичного прожиткового мінімуму (3261 грн у серпні). При цьому фінансова прірва між 10% найбагатших і найбідніших українців збільшилася за рік на 0,2%.

За підсумками шести місяців 2018 року середньостатистичний багатій отримував в п’ять разів більше середньостатистичного бідняка.

Також наголошується, що якість харчування українців за рік помітно покращилася. У Держстаті стверджують, що люди стали набагато більше є риби і морепродуктів (+ 8%), на 3% більше вживають фруктів, ягід, горіхів, винограду. А м’яса в їхньому раціоні стало більше на 2%. При цьому на 3% менше вони їли картоплі, на 1% – хліба і молочних продуктів. Хоча в абсолютних цифрах в раціоні українців все ще домінують найдешевші продукти: хліб, овочі та молоко.

На купівлю непродовольчих товарів середньостатистичне домогосподарство витрачало 39% своїх доходів. Майже половина з них (17% в структурі загальних витрат) йшли на оплату послуг ЖКГ – це на 2% менше, ніж було роком раніше. Всього 5% доходів люди витрачали на одяг, 4% – на ліки.