З початку року подешевшали лише гречка та курячі яйця

З початку 2017 року в Україні подорожчали понад 90% соціальних продуктів харчування. Водночас подешевшали лише гречка та курячі яйця. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Згідно з даними Державної служби статистики, за останні вісім місяців, тобто з 10 січня по 11 вересня 2017 року, відбулось стрімке подорожчання м’яса: свинини і яловичини, відповідно на 31,5 грн, або 43% і 21,7 грн, або 24% відповідно. Відтепер кілограм недорогої свинини можна купити за середньою ціною в 103,9 грн, а яловичини з кісткою – за 109,8 грн за кілограм.

«За цей проміжок часу більш ніж на 10 гривень зросли ціни на наступні продукти харчування: сало – на 14,4 грн, або 35%, сир м’який – на 13,4 грн, або 16%, курячу тушку – на 13 грн, або 31%, масло вершкове – 11,3 грн, або 8%, варені ковбаси – на 10,2 грн, або 17%. На сьогодні сало коштує у середньому 54,9 грн. за кілограм, сир м’який – 95 грн, куряча тушка – 55 грн, вершкове масло 147,2 грн, а «соціальна» варена ковбаса – 71 грн за той же кілограм», – пише Дорошенко.

Продукт номер один для кожної родини – соціальний хліб, як білий так і чорний, з початку року подорожчав на 1,5 гривні. Більш ніж на 20% подорожчали овочі: морква, цибуля, капуста, буряк, картопля.

За словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж, лише на гречку та яйця ціни зменшилася 15- 16%.

Варто зазначити, що на фоні значого подорожчання продуктів харчування заробітна плата, як свідчать  офіційні джерела, з січня по липень 2017 року зросла на 22% – з 6008 грн у січні по 7339 грн у липні.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ